Edukacja polonijna w kontekście wielojęzyczności: wyzwania i perspektywy rozwoju - Kasprzak, Michalina (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
W artykule przedstawiono problematykę edukacji polonijnej w kontekście wielojęzyczności, wskazując jej definicję, cele oraz wyzwania stojące przed szkołami polonijnymi. Zaprezentowano wielowymiarowy charakter tej formy kształcenia, obejmujący funkcje językowe, kulturowe, tożsamościowe i integracyjne. W tekście podkreślono znaczenie traktowania wielojęzyczności jako zasobu sprzyjającego rozwojowi poznawczemu, społecznemu i kulturowemu uczniów. Zarysowano także kluczowe kierunki rozwoju edukacji polonijnej, takie jak profesjonalizacja kadry, wsparcie instytucjonalne, innowacje dydaktyczne, rozwój badań naukowych i sieci współpracy. W konkluzji wskazano, że przyszłość edukacji polonijnej zależy od integracji tradycji z nowoczesnością oraz od wykorzystania potencjału wielojęzyczności w budowaniu otwartej i elastycznej przestrzeni edukacyjnej.