Superwizja w edukacji – stan aktualny i perspektywa rozwoju w polskim systemie edukacji - Kanclerz, Bożena (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Zmieniająca się rzeczywistość oraz wyzwania, z jakimi mierzą się współcześni nauczyciele, powodują konieczność udzielania im wsparcia w sferze pedagogicznej, terapeutycznej, społecznej i etycznej. To, co w zawodach takich jak praca socjalna czy pomoc terapeutyczna stanowi standard – a więc superwizja – w edukacji wciąż nie jest powszechnie stosowane (Rutkowska, 2023, s. 10). Celem artykułu jest przedstawienie teoretycznych podstaw superwizji oraz analiza sposobów jej wprowadzania do edukacji, co stanowi wprowadzenie do dalszych badań autorki w tym zakresie. Artykuł ma charakter teoretyczno-przeglądowy z elementami polemiki. Autorka omawia istotę superwizji w psychoterapii i pracy socjalnej oraz podejmuje próbę zdefiniowania pojęcia superwizji w edukacji. Analizuje również możliwości systemowego wprowadzenia superwizji do systemu oświaty oraz korzyści, jakie mogą z tego wynikać.