Komponenty więzi rodzinnej w relacji wnuk-dziadek w perspektywie doświadczeń studentów pedagogiki - Gregorczuk-Prosicka, Joanna; Konopelko, Justyna (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Celem artykułu było ukazanie wyników badań stanowiących część analizy zebranego w toku badawczym materiału. Przedmiotem badań były trzy komponenty relacji rodzinnych -bliskość, serdeczność oraz bezpośredniość – rozpatrywane w kontekście więzi pomiędzy studentami kierunków pedagogicznych a ich dziadkami. Celem badania było określenie stopnia rozwinięcia każdego z tych komponentów w relacjach łączących respondentów z ich dziadkami. Prezentowane wyniki badań stanowią część uzyskanego materiału badawczego -proces badawczy dotyczył postaw studentów pedagogiki wobec relacji z dziadkami. Badanie miało charakter ilościowy, zastosowano metodę sondażu diagnostycznego i zostało przeprowadzone z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety online. W badaniu wzięło udział N = 162 studentów kierunków pedagogicznych, reprezentujących Wydział Nauk o Edukacji Uniwersytetu w Białymstoku. Ze względu na podział studiów pedagogicznych na poszczególne kierunki, w ramach zmiennej kierunek studiów, powstały następujące podgrupy osób badanych: studenci pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej, studenci pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej, studenci pedagogiki resocjalizacyjnej oraz studenci pedagogiki specjalnej. Analiza wyników wykazała zróżnicowany poziom rozwinięcia trzech komponentów więzi międzypokoleniowej - bliskości, serdeczności i bezpośredniości - w relacjach studentów z ich dziadkami. Wyniki wykazały, że bliskość, serdeczność i bezpośredniość są najsilniej rozwinięte w relacjach z dziadkami wśród studentów kierunków pedagogicznych z mniejszych lub średnich miejscowości, zwłaszcza tych, którzy utrzymują codzienny kontakt poprzez wspólne zamieszkiwanie z dziadkami. Bliskość w relacji respondentów z ich dziadkami jest, według wypowiedzi badanych, bardzo rozwinięta w szczególności w grupie studentów pedagogiki opiekuńczo-wychowawcze. Najwięcej odpowiedzi wskazujących na bardzo mocne rozwinięcie serdeczności w relacji wnuk-dziadek- wystąpiło w grupie studentów pedagogiki specjalnej. W tej samej grupie badanych wykazano wysoki poziom rozwinięcia bezpośredniości w relacji wnuk-dziadek.