Fenomen Zespołu „Mako”. Kultura popularna współczesnych dzieci w przestrzeni online - Lisowska, Kinga (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
„Sieciowa” kultura popularna XXI w. umożliwia dzieciom wkraczanie w świat „rozmaitych jakości” będących wymiarami popkulturowej działalności. Ma charakter rozwojowy polegający na refleksyjnym wkraczaniu w świat wytworów i przekazów, ale także prowadzi do bezrefleksyjnego popadania w konsumpcjonizm, podążania za społecznymi, niewygórowanymi trendami i poddawania się manipulacji. Celem artykułu było scharakteryzowanie odbioru kultury popularnej współczesnych dzieci za pośrednictwem przestrzeni online na przykładzie oddziaływania twórczości Zespołu „Mako” w doświadczeniach dzieci w wieku 9-10 l. i ich rodziców. Badania jakościowe oparłam na wywiadach indywidualnych, mało kierowanych, skoncentrowanych na problemie. Wywiady przeprowadziłam z czterema chłopcami w wieku 9-10 l. oraz ich rodzicami. Jako uzupełniające metody zbierania danych wybrałam: analizę źródeł wtórnych i obserwację uczestniczącą. Badania wskazują, że dzieci poprzez działalność Zespołu „Mako” konstruują aktywne postawy wobec twórczości muzycznej, otwierają się na kontakty społeczne oraz uczą się przeżywania emocji i ich komunikowania. Ponadto dzieci nawiązują relację z artystami operującymi tymi samymi kodami językowymi i doświadczającymi tych samych problemów. Są jednak narażeni na oddziaływanie konsumpcjonizmu i manipulację w celu podążania za bezrefleksyjną modą na nonsensowne trendy. Znaczne zagrożenie dla ich rozwoju i funkcjonowania społecznego mogą stanowić: hejt w przestrzeni internetowych komunikatorów; niski poziom językowy i artystyczny prezentowanych utworów – nie podlegający dziecięcej interpretacji.