Problem konstytucyjności art. 68 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w kontekście kontynuacji nauki na studiach doktoranckich - Mrożek, Jakub (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Artykuł porusza pomijaną w dotychczasowym piśmiennictwie kwestię niedostosowania ustawowej granicy wyznaczającej prawo do renty rodzinnej w stosunku do uczestników studiów trzeciego stopnia (doktorantów). Inicjalnie przedstawiono podstawowe informacje dotyczące renty rodzinnej, ze szczególnym uwzględnieniem okresowego charakteru tego świadczenia, uwzględniając przy tym orzecznictwo Sądu Najwyższego. Następnie zaprezentowano wybrane przykłady ustawowych regulacji zrównujących w prawach i obowiązkach doktorantów ze studentami, jak również tych różnicujących status doktorantów. W dalszej kolejności dokonano kompilacji wcześniejszych tez, zestawiając je z unormowaniami konstytucyjnymi. Szczególny nacisk położono na wyrażoną w ustawie zasadniczej zasadę równości wobec prawa oraz prawa do pomocy socjalnej ze strony państwa, ergo tych regulacji szczególnie rzutujących na omawiany problem. Odwołano się przy tym do dotychczasowego dorobku doktryny oraz orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego. W podsumowaniu zasugerowano zmiany legislacyjne mające za zadanie eliminację zaobserwowanych zastrzeżeń względem Konstytucji RP.