Indeksy społecznej odpowiedzialności jako metoda pomiaru działań CSR w przedsiębiorstwach - Czopik, Szymon (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
W ostatnich latach zauważalny jest wzrost znaczenia koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu (corporate social responsibility – CSR) w przestrzeni gospodarczej. W związku z tym coraz większym powodzeniem wśród inwestorów cieszą się narzędzia pozwalające ocenić działalność spółek pod kątem ich społecznej odpowiedzialności. Szczególne znaczenie sprawozdawczości w tym zakresie jest zauważalne po ostatnim kryzysie finansowym, który nadszarpnął zaufanie na rynku globalnym. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, instytucje finansowe publikują indeksy społecznej odpowiedzialności. Obecnie funkcjonuje kilkadziesiąt indeksów giełdowych tworzonych zgodnie z kryteriami CSR, a wśród nich najpopularniejsze to Dow Jones Sustainability Index oraz FTSE4GOOD Index, a także pierwszy w Europie Środkowo-Wschodniej – RESPECT Index. Przedsiębiorstwa coraz chętniej wdrażają rozwiązania z zakresu CSR i chętnie zgłaszają się do indeksów społecznej odpowiedzialności. Niestety mimo dużej świadomości istnienia indeksów nie są one kluczowym kryterium branym pod uwagę przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych przez uczestników rynku.