Wizerunek rodziny transnarodowej w świetle koncepcji piętna i stygmatyzacji - Doiczman, Natasza (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie stereotypowego wizerunku rodzin rozłącznych przestrzennie w świetle koncepcji piętna i stygmatyzacji. Analiza opiera się na założeniach interakcyjnych teorii, ze szczególnym nawiązaniem do koncepcji piętna Ervinga Goffmana. Wprowadzenie do problematyki społecznych konsekwencji funkcjonowania rodzin transnarodowych stanowi charakterystyka polskich migracji poakcesyjnych podkreślająca aktualność poruszanego zagadnienia. Zwrócono uwagę na problem prawny pojawiający się w związku z migracją zarobkową rodziców i niewywiązywaniem się z obowiązku władzy rodzicielskiej. Artykuł przedstawia również różne ujęcia definicyjne rodziny transnarodowej, która jest alternatywną konstrukcją społeczno-kulturową dla rodziny pełnej. Kluczowym wątek rozważań dotyczy roli , społecznej widowni” w wytwarzaniu stygmatu , eurosieroctwa”.