Fundusze smart beta – pasywne i efektywne zarządzanie portfelem inwestycyjnym - Trąpczyński, Albert (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Wskutek rozwoju technologicznego i pojawienia się nowych koncepcji teoretycznych funkcjonowania funduszy inwestycyjnych wyłoniła się nowa kategoria funduszy określanych jako smart beta. Fundamentem ich funkcjonowania jest budowa portfela inwestycyjnego replikującego specjalnie opracowany indeks, którego konstrukcja ma zapewnić wyższą efektywność inwestycji niż ta wynikająca z inwestycji typowo pasywnej. Fundusze smart beta mają łączyć zdolność generowania ponadprzeciętnych stóp zwrotu z przejrzystą strukturą i niskimi opłatami za zarządzanie, stanowią więc bardzo interesującą hybrydę klasycznych funduszy zarządzanych aktywnie i pasywnie. Zainteresowanie badaczy i inwestorów ograniczało się do głównie do Stanów Zjednoczonych. W przypadku rynku polskiego fundusze smart beta wciąż pozostają koncepcją szerzej nieznaną, co stało się przesłanką dla upowszechnienia wiedzy o nich w polskim piśmiennictwie. Część pierwsza artykułu przedstawia teoretyczne fundamenty powstania funduszy smart beta jako konsekwencji długofalowej ewolucji w zarządzaniu portfelem inwestycyjnym. Następnie zaprezentowana została ogólna idea funkcjonowania funduszy smart beta wraz z nakreśleniem ich miejsca w strukturze segmentu rynku finansowego, jakim są instytucje wspólnego inwestowania. Artykuł zamyka pogłębiony przegląd kluczowych aspektów technicznych związanych z budową efektywnie działającej strategii wykorzystywanych przez fundusze smart beta, przygotowany na podstawie studiów literaturowych.