Technologie regulacyjne szansą na obniżenie kosztów compliance - Pięta, Artur (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Celem niniejszego artykuł jest omówienie rozwiązań technologii regulacyjnych (RegTech) w procesie optymalizacji kosztów compliance. Tematyka RegTech jest obecnie słabo rozpoznana w literaturze krajowej, jak również zagranicznej. W artykule rozważania zostały oparte na analizie prawno-ekonomicznej ze wskazaniem na finansowy wymiar konsekwencji nieprzestrzegania prawa przez zobowiązane do tego podmioty. Przeanalizowano najważniejsze źródła wzrostu kosztów compliance – problematykę inflacji prawa, rozwój nowych technologii (FinTech) oraz zjawisko shadow banking. Podjęto próbę zdefiniowania segmentu RegTech oraz wskazano na główne obszary działalności instytucji finansowych mogących stać się przedmiotem zainteresowania ze strony spółek RegTech.