KWALIFIKACJE SYNDYKA. PROBLEMATYKA INTERTEMPORALNA - Mikołajewicz, Jarosław; Sachajko, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Prawo upadłościowe jest prawem, w którym skupia się złożona problematyka teoretycznoprawna. W niniejszym opracowaniu poruszone zostały dwa takie zagadnienia: konstrukcji organu procesowego, jakim jest syndyk, i reguł intertemporalnych oraz dostosowawczych, które dotyczą zmiany owej konstrukcji ograniczającej krąg podmiotów mogących być substratem osobowym tego organu do osób posiadających określone ustawą kwalifikacje.