Aksjologiczne założenia stosowania dyrektyw wykładni celowościowej - Smolak, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
W artykule chciałbym wykazać, że dyrektywy preferencji wykładni prawa są konwencjonalnymi regułami konstytutywnymi. Nadto argumentuję, że w sytuacji wystąpienia konfliktu w stosowaniu dyrektyw preferencji (dyrektyw wykładni drugiego stopnia) podstawową rolę w rozwiązywaniu powyższego konfliktu odgrywają wartości prawa.