Poczucie podmiotowości i aktywność organizacyjna mieszkańców Łodzi - Mularska-Kucharek, Monika (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2012)
Przedmiotem rozważań niniejszego artykułu jest podmiotowość i partycypacja społeczna mieszkańców Łodzi w kontekście społeczeństwa obywatelskiego. Celem artykułu jest zatem próba odpowiedzi na pytanie o poziom podmiotowości łodzian oraz zbadanie wpływu podmiotowości na jeden z wymiarów aktywności, czyli zaangażowanie w mniej lub bardziej sformalizowane organizacje pozarządowe.