Administracyjne zarządzenie zabezpieczenia jako podstawa wpisu hipoteki przymusowej - Polus, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Główny przedmiot prowadzonych rozważań dotyczy zagadnień związanych z zabezpieczeniem zobowiązań podatkowych przed wydaniem decyzji ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego lub określającej wysokość zobowiązania podatkowego. W takim przypadku organ podatkowy wydaje decyzję określającą przybliżoną kwotę zobowiązania podatkowego (decyzja o zabezpieczeniu), na podstawie której wydawane jest zarządzenie zabezpieczenia. W pierwszej kolejności omówiono zagadnienia dotyczące wygaśnięcia oraz uchylenia decyzji o zabezpieczeniu. Przedstawiono problematykę związaną z wpływem uchylonej decyzji o zabezpieczeniu na ważność zarządzenia zabezpieczenia. Następnie omówiono skutki, jakie wywołuje uchylenie aktu administracyjnego w postępowaniu administracyjnym na postępowanie wieczystoksięgowe. Autorka podjęła też próbę odpowiedzi na pytanie, czy uchylenie aktu administracyjnego stanowiącego podstawę wpisu hipoteki przymusowej może stanowić nowy fakt lub dowód w apelacyjnym postępowaniu wieczystoksięgowym.