Wpływ starzenia się społeczeństwa na postęp techniczny - Skorupka, Agata (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Przedmiotem artykułu jest analiza związku starzenia się społeczeństwa i postępu technicznego, co wydaje się tematem szczególnie istotnym wobec nieuchronności przemian struktury demograficznej oraz najnowszych analiz dotyczących wpływu tego zjawiska na produktywność pracy. Korzystając z wyników badań empirycznych, dokonano rewizji prognoz stopy wzrostu PKB dla Europy, uwzględniającej przedmiotowy związek. Okazuje się, że istnienie zależności znacznie obniża wskaźnik. Ponadto na podstawie analizy szeregów czasowych agregatów makroekonomicznych pokazano, że zmiana struktury demograficznej może mieć dotkliwe skutki nie tylko dla długookresowego trendu, lecz także dla przebiegu cykli koniunkturalnych. W artykule rozszerzono również klasyczny model nakładających się pokoleń w taki sposób, by odzwierciedlał wpływ zmiany starzenia się społeczeństwa na postęp techniczny. Pokazano, że modyfikacja skutkuje pogorszeniem się wyników ekonomicznych w dużo większym stopniu niż uwzględnienie jedynie spowolnienia wynikającego z trendów demograficznych.