Ulga na działalność badawczo-rozwojową jako szansa poprawy pozycji innowacyjnej polskich przedsiębiorstw - Łukaszewska, Katarzyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie potencjału ulgi na działalność badawczo-rozwojową jako wsparcia i aktywizatora polskich przedsiębiorstw do podejmowania działalności innowacyjnej, które mogą przyczynić się do wzrostu pozycji innowacyjnej polskich przedsiębiorstw. W artykule uwzględniona została pierwotna forma przedmiotowej ulgi oraz jej późniejsze zmiany. Autor wykorzystał w przeprowadzonych badaniach analizę porównawczą oraz analizę przypadku, a także posłużył się metodą dedukcji i indukcji. Innowacyjność polskich przedsiębiorstw, mierzona za pomocą Sumarycznego Indeksu Innowacyjności, od lat kształtuje się na jednym z najniższych poziomów osiąganych w krajach Unii Europejskiej. Ulga na działalność badawczo-rozwojową wprowadzona została do polskiego systemu podatkowego jako zachęta dla przedsiębiorców do podejmowania działalności, która ma przyczynić się do poprawy pozycji polskich przedsiębiorstw w rankingach innowacyjności. Przeprowadzona w artykule analiza mechanizmu, kryteriów oraz zakresu potencjalnych odliczeń w ramach ulgi pozwala stwierdzić, że jest ona narzędziem znacznie korzystniejszym dla przedsiębiorców niż funkcjonująca we wcześniejszym stanie prawnym ulga na nabycie nowych technologii. Na podstawie przeprowadzonej analizy można wnioskować o wysokim zainteresowaniu przedsiębiorstw skorzystaniem z ulgi i spełnianiu przez nią roli instrumentu wsparcia działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, nie można jej jednak uznać za narzędzie bezpośredniej aktywizacji do podejmowania działań z tego obszaru.