Polska u progu drugiej fazy modernizacji, czyli jak jednocześnie doganiać i uciekać - Drozdowski, Rafał (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Punktem wyjścia artykułu jest teza, że modernizacja Polski mieć będzie w nadchodzących latach (w dalszym ciągu) odgórny charakter. Będzie ona więc nadal inicjowana, koordynowana i nadzorowana przez państwo. Autor artykułu koncentruje się – w dalszej jego części – na dwóch kwestiach. Po pierwsze, na społecznych, politycznych i ekonomicznych zagrożeniach, jakie niesie ze sobą odgórna modernizacja. Po drugie, na warunkach, jakie muszą zostać spełnione, by ta odgórnie prowadzona modernizacja nie pogłębiła starych społecznych, ekonomicznych oraz politycznych problemów ani nie zaowocowała nowymi.