Ramy prawne współpracy Unii Europejskiej z Organizacją Narodów Zjednoczonych w dziedzinie ochrony praw człowieka - Buchowska, Natalia (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Duża liczba funkcjonujących współcześnie rządowych organizacji międzynarodowych oraz szerokie spektrum stawianych przed nimi przez państwa zadań powodują, że coraz częściej zakresy celów ustanowionych w statutach poszczególnych organizacji powielają się lub krzyżują. Ów fenomen dublowania się celów organizacji stał się przyczynkiem do rozwoju jednej z nowych sfer działalności organizacji określanej mianem interorganizacjonalizmu (inter-organizationalism), jaką jest wzajemna współpraca pomiędzy organizacjami międzynarodowymi o zbliżonych obszarach zainteresowań. Jedną z bardziej eksponowanych sfer wspomnianej współpracy jest kooperacja w dziedzinie ochrony praw człowieka, w której to sferze niewątpliwie godną uwagi jest współpraca Organizacji Narodów Zjednoczonych z Unią Europejską. Stanowi ona próbę efektywnego wykorzystania potencjału potężnej organizacji globalnej, borykającej się jednak z ciągłymi trudnościami finansowymi, z potencjałem organizacji regionalnej, która co oczywiste nie ma struktur instytucjonalnych rozsianych po całym świecie, dysponuje jednak znacznie większymi środkami pieniężnymi. Celem opracowania jest zwięzła analiza istniejących oraz potencjalnych form prawnych współdziałania ONZ z UE w dziedzinie praw człowieka, a także wskazanie jego efektów, jak również wskazanie możliwych płaszczyzn kolizji systemów prawnych obu organizacji.