Projekty hybrydowe u progu perspektywy finansowej 2014-2020 - Edwarczyk, Bartosz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Celem artykułu jest syntetyczne ukazanie zarówno problematyki związanej z realizacją przedsięwzięć w formule partnerstwa publiczno-prywatnego w powiązaniu z finansowaniem ze środków Unii Europejskiej w Polsce, jak również przedstawienie polityki państwa w zakresie rozwoju i ewaluacji projektów o strukturze hybrydowej w nowej perspektywie finansowej na lata 2014-2020. Autor podkreśla istotne znaczenie wartości dodanej wynikającej ze wdrożenia inwestycji w modelu partnerstwa publiczno-prywatnego przy nieustannym deficycie posiadanych zasobów i narastających oczekiwaniach interesariuszy. W szczególności w artykule zwrócono uwagę na panującą dekoniunkturę gospodarczą, będącą efektem kryzysu oraz narastające zadłużenie sektora publicznego w kontekście możliwości pozyskiwania środków z budżetu UE w latach 2014-2020. Jednocześnie zaprezentowano przestrzeń prawno-organizacyjną dla PPP w zakresie uregulowań Unii Europejskiej i rozwiązań krajowych. W ramach artykułu przeprowadzono również ogólną analizę zidentyfikowanych projektów hybrydowych w Polsce do końca 2013 r. W rozważaniach autor usiłował skoncentrować najistotniejsze, a zarazem ważne postanowienia wynikającej z planowanej i kreowanej na podstawie założeń polityki rządu w upowszechnianiu przedsięwzięć w układzie współpracy sektorów (publicznego i prywatnego), oraz łączenia przedmiotowej kooperacji z dodatkowymi źródłami finansowania w celu lewarowania inwestycji. Artykuł jest też próbą poszukania odpowiedzi dotyczących możliwości podjęcie w przyszłości działań w celu popularyzacji inwestycji w formule partnerstwa publiczno-prywatnego, w tym projektów hybrydowych.