Możliwości przeciwdziałania chorobie holenderskiej za pomocą sovereign wealth funds - Kaczmarek, Klaudia (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Choroba holenderska może dotknąć każdą gospodarkę, narażoną na drastyczny wzrost napływu walut obcych do kraju, w szczególności są narażone na nią kraje zasobne w surowce naturalne. Artykuł jest poświęcony analizie możliwości przeciwdziałania chorobie holenderskiej za pomocą odpowiednio skonstruowanego funduszu, do którego transferowane są dochody ze sprzedaży surowców. Fundusz taki należałoby skategoryzować jako sovereign wealth fund (SWF). W opracowaniu przedstawiono problem choroby holenderskiej oraz wybrane możliwości reakcji polityki gospodarczej. Następnie dokonano porównania konstrukcji i funkcji SWF stabilizacyjno-oszczędnościowego i SWF rozwojowego.