O stanowieniu teorii średniego zasięgu w naukach społecznych. Rozważania na przykładzie nauki rachunkowości - Piechocka-Kałużna, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Artykuł opisuje genezę powstania oraz istotę tzw. teorii średniego zasięgu. Następnie, obok klasycznego rozumienia tego typu teorii prezentowanego przez jej twórcę – Mertona i jego kontynuatorów, autorka opisuje także dwie istotne modyfikacje teorii średniego zasięgu. Mowa tu mianowicie o modyfikacji dokonanej przez Laughlina oraz wykorzystaniu i zaadaptowaniu teorii średniego zasięgu do potrzeb zwartego systemu metod badawczych, jakim jest tzw. teoria ugruntowana Glasera i Straussa. Następnie autorka przybliża ideę generowania tego typu teorii w naukach społecznych, co czyni na przykładzie nauki rachunkowości.