Tradycyjna teoria optymalnych obszarów walutowych - Kobla-Ziętek, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Artykuł wyróżnia zastosowanie sformalizowanej perspektywy metodologicznej. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena założeń tradycyjnej teorii optymalnych obszarów walutowych (OOW) metodą idealizacji i konkretyzacji w rozumieniu Leszka Nowaka. Szczególną uwagę poświęcono kryteriom optymalności. W artykule przyjęto podejście historyczne, to jest analizę ewolucji wyjściowej koncepcji OOW. Zastosowano analizę porównawczą i wykorzystano koncepcję idealizacji i konkretyzacji, która pozwoliła zidentyfikować w poszczególnych modelach optymalnych obszarów walutowych cele, czynniki główne i uboczne oraz umożliwiła ocenę charakteru i spójności założeń. W pierwszej części artykułu wyjaśniono przyczynę wyboru koncepcji idealizacji i konkretyzacji, jako narzędzia badawczego, oraz przyjęte w niej założenia metodologiczne. W następnej części zaprezentowano zbiór wyjściowych założeń teoretycznych Optymalnych Obszarów Walutowych. W kolejnych częściach w ślad za literaturą przedmiotu wyróżniono okresy, w których dominowały zbliżone stanowiska badawcze wobec pierwotnych podstaw teoretycznych. W każdej części przeanalizowano z osobna reprezentatywne modele, stosując podejście metodologiczne idealizacji i konkretyzacji.