Pranie brudnych pieniędzy jako przykład przestępstwa gospodarczego - Hryniewicka, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Artykuł podejmuje problematykę związaną z przestępstwami gospodarczymi, w skład których wlicza się proceder prania brudnych pieniędzy. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie w sposób kompleksowy procesu prania brudnych pieniędzy, tj. od definicji, przez aspekty prawne, ujęcie ekonomiczne, rodzaje i metody, aż po pokazanie skali tego zjawiska oraz jego konsekwencji. W opracowaniu wykorzystano wiele pozycji literatury oraz najnowszych raportów dotyczących informacji o tym zjawisku.