Koncepcje interesu grupy spółek w pracach europejskich gremiów eksperckich (EMCA, FECG, ICLEG) - Oplustil, Krzysztof (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Prawo koncernowe nie zostało kompleksowo uregulowane na poziomie prawodawstwa unijnego, jest ono jednak przedmiotem licznych opracowań przygotowywanych na potrzeby legislacyjne przez różnorakie gremia eksperckie. Celem tych prac ma być stworzenie ram prawnych dla koncepcji wspólnego interesu grupy spółek oraz dopuszczalności podejmowania przez menedżerów spółek należących do grupy decyzji biznesowych w oparciu o polecenia spółek dominujących motywowane interesem grupy. Nowoczesne prawo koncernowe powinno kształtować się jako tzw. prawo organizacyjne, nie powinno jednak ono abstrahować od wymogów ochrony interesów interesariuszy oraz wspólników mniejszościowych spółek należących do grupy. Inicjatywy podejmowane przez ekspertów zaowocowały wydaniem propozycji Europejskiej Ustawy Modelowej o Spółkach (EMCA), propozycji ukształtowania unijnego reżimu zarządzania transgranicznymi grupami spółek stworzonej przez Forum Europaeum on Company Groups (FECG) oraz publikacją raportu ICLEG (gremium doradczego Komisji Europejskiej) dotyczącego potrzeby uznania interesu grupy spółek w prawie unijnym. Dokumenty te, wraz z założeniami francuskiej doktryny Rozenblum, mogą stanowić inspirację dla regulacji unijnej, która miałaby przede wszystkim polegać na uznaniu koncepcji interesu grupy spółek i legitymizacji działań uwzględniających ten interes, podejmowanych przez zarządców spółek zależnych.