Monety próbne dwudziestolecia międzywojennego jako forma inwestycji alternatywnych - Chołody, Artur; Szyszko, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
W artykule przedstawiono charakterystykę rynku monet próbnych dwudziestolecia międzywojennego, które stanowią formę inwestycji alternatywnej (emocjonalnej). O podjęciu tej tematyki zdecydowało wzrastające zainteresowanie niestandardowymi formami lokowania kapitału oraz rzadkość problematyki inwestycji emocjonalnych w polskim piśmiennictwie. Autorzy przeanalizowali rynek wybranej kolekcji, śledząc aukcje przeprowadzane przez domy aukcyjne od połowy lat dziewięćdziesiątych XX w. do 2017 r. Analiza cen transakcyjnych dokonana została w podziale na pięć podokresów. W każdym z tych podokresów na ceny transakcyjne wpływ miały inne czynniki popytowe i podażowe. Autorzy wskazali na specyfikę rynku, w szczególności czynników kształtujących ceny monet i trudność badania tendencji na nim.