Dziekańskie wspomnienia w 100-lecie Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Szwarc, Andrzej J. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Jubileusz 100-lecia skłania do tego, aby przypomnieć i utrwalić wszystko to, co wypełniało działalność Uniwersytetu i Wydziału, ich bogate osiągnięcia i dorobek, które ukształtowały ich rangę. Ludzką właściwością jest wspominanie zwłaszcza takich zdarzeń, w których uczestniczyło się osobiście. W moim wypadku są to zwłaszcza zdarzenia związane ze studiami Wydziale, potem najważniejsze zdarzenia związane z funkcjonowaniem na Wydziale w charakterze nauczyciela akademickiego oraz te pozauniwersyteckie zdarzenia, które były moim udziałem z tytułu przynależności do akademickiej społeczności. Niniejsza relacja niniejsza obejmuje niektóre zdarzenia z okresu studiów odbywanych w latach 1956–1961, związane z przebiegiem studiów, ale także z działalnością w studenckich kołach naukowych i w organizacjach studenckich. Dalsze wspomnienia dotyczą ponad 63-letniego okresu związków autora z Uniwersytetem i Wydziałem w charakterze nauczyciela akademickiego, w tym zwłaszcza okresu pełnienia w latach 2002–2008 funkcji dziekana Wydziału. Podkreślono satysfakcję i dumę autora z tytułu jego związków z Uniwersytetem i Wydziałem, których ranga i osiągnięcia są efektem ich 100-letniego funkcjonowania, co jest zwłaszcza zasługą wybitnych profesorów, którzy w tym okresie kształtowali tę rangę.