The concept of Index for the Assessment of Regulations’ Significance (IARS) in regulatory impact evaluation - Marchewka-Bartkowiak, Kamilla (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji wskaźnika oceny istotności regulacji jako narzędzia do wykorzystania w parlamentarnej ocenie skutków regulacji, ze szczególnym uwzględnieniem oceny ex-post. Wskaźnik jest elementem szeroko rozumianej ekonomicznej analizy prawa, która umożliwić może skuteczniejszą kontrolę stanowienia prawa przez parlamenty. Wskaźnik umożliwia także weryfikację RIA przeprowadzonego przez projektodawcę na etapie oceny skutków regulacji ex-ante. Ponadto wskaźnik służyć może do przeprowadzenia analizy całego procesu legislacyjnego w parlamencie w danym okresie na podstawie przyjętych kryteriów prawnych i merytorycznych.