Pluralizm wartości i holizm prawniczy - Polanowska-Sygulska, Beata (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Celem artykułu jest skonfrontowanie ze sobą dwóch stanowisk, przynależnych do różnych obszarów szeroko rozumianej refleksji filozoficznej – pluralizmu etycznego, którym od lat zajmuje się autorka niniejszego tekstu, oraz holizmu prawniczego, zaproponowanego przez Adama Zienkiewicza w jego niedawno wydanej książce. Punktem wyjścia do zestawienia obu pozycji jest ich charakterystyka, ze szczególnym uwzględnieniem uwikłanych w nich założeń. Przeprowadzona analiza pozwala wysunąć tezę o zaskakującej przystawalności obu wchodzących w grę stanowisk. Nie tylko bowiem harmonizują one ze sobą, lecz także wzajemnie się dopełniają. W efekcie oba zyskują: pluralizm wartości przełożenie na idee, które mają stricte praktyczne zastosowanie, zaś holizm prawniczy – mocne ugruntowanie w etyce.