Normy ostrożnościowe oceny ryzyka kredytobiorcy hipotecznego - Michał Kruszka; Marcin Wroński (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Ostatni kryzys finansowy ujawnił istotne powiązanie stabilności systemu bankowego z kredytowaniem nieruchomości. Celem artykułu jest przedstawienie narzędzi z zakresu nadzoru bankowego (sensu stricto, jak też largo) jako czynników, które mogą ograniczyć popyt na ten rodzaj kredytów. Badaniu poddano głównie środki nadzorcze zastosowane w państwach Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Omówiono zakres stosowania środków nadzorczych ograniczających możliwość wykorzystania nieruchomości jako zabezpieczenia kredytu oraz środków nadzorczych ograniczających możliwość wykorzystania całego dochodu kredytobiorcy do spłaty kredytu. Szczególną uwagę poświecono międzynarodowemu zróżnicowaniu stosowanych środków nadzorczych, wskazując, jak odpowiadają one na priorytety regulatorów rynku finansowego w danym kraju.