Finansyzacja gospodarki w ujęciu makroekonomicznym - Urban, Dariusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
W artykule podjęto próbę holistycznego spojrzenia na zagadnienie finansyzacji gospodarki, przyjmując perspektywę makroekonomiczną. Część pierwsza przybliża kwestie terminologiczne. Część druga poświęcona została ukazaniu czynników determinujących rozwój finansyzacji oraz etapy rozwoju tego zjawiska. W części trzeciej przedstawiono zjawiska ekonomiczne i procesy gospodarcze, których wystąpienie lub nasilenie jest wiązane z procesem finansyzacji (m.in. przekształcenia na rynkach towarowych, politykę monetarną zakładającą sterowanie inflacją, oddziaływanie sektora finansowego na wzrost gospodarczy, czy też inflację aktywów).