Legal regulations and the development of German and Polish allotment gardens in the context of the production function - Kacprzak, Ewa; Maćkiewicz, Barbara; Szczepańska, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Ogrody działkowe pełnią różnorodne funkcje: kulturowo-rekreacyjne i ekonomiczne, w tym aprowizacyjne dla użytkowników, ekologiczne, środowiskowe, edukacyjne i społeczne dla mieszkańców całego miasta. Niemieckie, jak i polskie ustawodawstwo „działkowe” wpisuje się w ten trend definiowania, a tym samym regulowania ogrodnictwa działkowego. Celem artykułu jest porównanie regulacji prawnych w zakresie ogrodnictwa działkowego obowiązujących w Niemczech i Polsce. Analizie zostały poddane zapisy dotyczące zagospodarowania i funkcjonowania ogrodów działkowych, gdyż te mogą istotnie przekładać się na realizację funkcji produkcyjnej. Ponadto przeprowadzono badania terenowe, ustrukturyzowane wywiady - zgromadzone dane konfrontowano z faktycznym stanem zagospodarowania wybranych ogrodów. Przeprowadzone badania wykazały, że niektóre zapisy aktów prawnych, zarówno niemieckich, jak i polskich, nie są w pełni przestrzegane. Jednocześnie analiza wykorzystania ogrodów działkowych w obu krajach wskazuje na silny związek z istniejącymi normami prawnymi. W Niemczech istniejące regulacje prawne dotyczące ogrodnictwa działkowego sprzyjają zachowaniu funkcji uprawowej, podczas gdy w Polsce niedoprecyzowane przepisy dotyczące sposobu zagospodarowania działek doprowadziło do wypierania funkcji uprawowej przez rekreacyjną i mieszkaniową. Konieczne jest zatem utrzymanie i przestrzeganie przepisów aktualnie obowiązujących w Niemczech. Natomiast w Polsce istnieje pilna potrzeba wprowadzenia przepisu na poziomie krajowym, który precyzyjnie regulowałby zasady dotyczące obowiązkowego użytkowania części działki do produkcji żywności.