Problem wielości sankcji represyjnych za nieszczepienie dziecka z perspektywy skutecznego wykonania obowiązku szczepień - Czechowicz, Sebastian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Obowiązkowe szczepienia ochronne dzieci budzą wiele kontrowersji w przestrzeni publicznej. Szczególnie w ostatnich latach widoczna jest wzmożona aktywność ruchów antyszczepionkowych. Niniejszy artykuł ma na celu przybliżenie problematyki sankcji w odniesieniu do obowiązkowych szczepień ochronnych dzieci, wokół których narosło wiele kontrowersji natury społecznej i prawnej. Analizie poddane zostały sankcje stosowane w związku z uchylaniem się od obowiązkowych szczepień ochronnych dzieci w Polsce. Rozważano istotę sankcji administracyjnej w przypadku obowiązku szczepień ochronnych dzieci, a także przeniesienie egzekucji tego obowiązku na sądy karne. Wskazano na konieczność bezwzględnego rozróżnienia zakresu możliwości stosowania sankcji administracyjnych w toku postępowania egzekucyjnego w administracji od sankcji przewidzianych na gruncie prawa wykroczeń. Dokonano analizy aktów normatywnych i literatury przedmiotu oraz orzecznictwa sądowego dotykających prezentowanej problematyki. Przy wykorzystaniu metody dogmatycznoprawnej oraz analizy orzecznictwa sądowego ustalono, że celem stosowania sankcji administracyjnoprawnych może być jedynie przymuszenie do wykonania obowiązku. Natomiast sankcje na gruncie prawa wykroczeń wymierzane będą za uchylanie się od obowiązkowych szczepień ochronnych dzieci w Polsce.