Bariery implementacji co-operative tax compliance w Polsce - Kluzek, Marta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Duże przedsiębiorstwa różnią się jakościowo od innych kategorii podatników, a skuteczne egzekwowanie od nich podatków w należnych wysokościach stanowi duże wyzwanie dla administracji skarbowych poszczególnych państw. Poszukuje się cały czas narzędzi, które uniemożliwiłyby podatnikom ucieczkę przed podatkami, ale z różnym skutkiem. OECD aktywnie więc promuje korzyści wynikające z koncepcji co-operative tax compliance (CTC) polegającej na współpracy przedsiębiorstw z administracją skarbową w celu przestrzegania regulacji podatkowych. CTC jest relatywnie nową ideą, ale już szereg państw wdrożyło ją u siebie, choć z pewnymi różnicami. Celem artykułu jest przegląd rozwiązań przyjętych w wybranych państwach w zakresie CTC i próba określenia warunków, pod którymi takie rozwiązanie można byłoby zastosować w Polsce. Okazuje się bowiem, że to, co sprawdziło się w jednej jurysdykcji, niekoniecznie zostało pozytywnie odebrane w innej. Wydaje się, że w polskich realiach umożliwienie tego typu współpracy od strony formalnoprawnej nie będzie wystarczającym warunkiem dla skuteczności CTC.