Obowiązek współdziałania stron przy realizacji zamówienia publicznego - Klich, Grzegorz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na istniejący na gruncie polskiego prawa zobowiązań obowiązek współdziałania stron stosunku zobowiązaniowego na etapie wykonania zobowiązania. Regulacja ta znajduje zastosowanie do wszelkiego rodzaju zobowiązań, niewątpliwie jednak najczęściej odwołuje się do niej w przypadku stosunków umownych. W tym kontekście zainteresowanie budzi zastosowanie powinności współdziałania do zobowiązań stanowiących rezultat zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. W artykule problem ten poddano szczegółowej analizie. Odniesiono się przy tym zarówno do dotychczasowej jak i nowej regulacji Prawa zamówień publicznych.