Jeszcze raz w sprawie metropolii - Dolnicki, Bogdan (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
O metropoliach pisano już wiele. Niestety do dziś nierozwiązany pozostał problem ustroju obszarów metropolitalnych. Pojawiają się zatem kolejne projekty zawierające propozycje rozwiązania tego problemu. Stale rosnące potrzeby mieszkańców oraz dążenie do podnoszenia jakości życia wywierają znaczący wpływ na sposoby zarządzania przestrzenią miejską. W polityce spójności na plan pierwszy wysuwa się spójność terytorialna, rozumiana jako możliwość współdziałania regionów i układów lokalnych. Przedmiotem oddziaływania staje się w takim ujęciu terytorium. Terytorium rozumiane jako dynamiczny, zmieniający się w czasie i przestrzeni układ różnorodnych powiązań, wykraczający poza istniejące podziały administracyjne.