Prawo do emerytury a świadczenie pielęgnacyjne – spory i kontrowersje - Szczechowicz, Adrianna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Przedmiotem artykuły jest analiza problematyki przyznania świadczenia pielęgnacyjnego osobie, której ma ustalone prawo do emerytury. Poruszony temat jest istotny ze względu na to, że dotyczy udzielenia materialnego wsparcia osobom, które rezygnują z aktywności zawodowej, by opiekować się osobą niepełnosprawną. Powstałe w ostatnim okresie rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych nie pozwalają jednoznacznie ocenić jaki wpływ ma ustalone prawo do emerytury na możliwości nabycia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. W ramach tego samego sądu administracyjnego różne składy orzekające zajmują odmienne stanowiska, co nie daje obywatelom poczucia pewności prawa. Autorka dokonała analizy prezentowanych w orzecznictwie stanowisk i wskazała możliwości rozwiązania zaistniałego problemu. W ocenie autorki ustawodawca nie uwzględnia zmieniającej się sytuacji ekonomicznej i społecznej w przyjętych rozwiązaniach zależności pomiędzy uprawnieniem do świadczenia pielęgnacyjnego i uprawnieniem do emerytury, co wywołuje kontrowersje w praktyce. Brak inicjatywy legislacyjnej w tym zakresie powoduje, że sądy, aby wydawać sprawiedliwe orzeczenia, zaczynają poprawiać niedostosowane przepisy.