Prawno-ekonomiczne ujęcie rolniczej działalności gospodarczej w świetle "Konstytucji Biznesu" - Hasińska, Izabela (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Artykuł obejmuje kwestie statusu rolniczej działalności gospodarczej w ujęciu , Konstytucji Biznesu”. Omawia przesłanki decydujące o uzyskaniu statusu przedsiębiorcy w świetle ustawy Prawo przedsiębiorców (Pr.przeds.), zakres oraz kategorie wyłączeń stosowania przepisów regulujących działalność gospodarczą, w tym także charakter takich wyłączeń. Tło rozważań stanowią formułowane koncepcje działalności rolniczej. Podejmuje on próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie czy w świetle aktów prawnych zawartych w , Konstytucji Biznesu” działalność rolnicza może być traktowana jako działalność gospodarcza, a osoba fizyczna prowadząca gospodarstwo rolne jako przedsiębiorca. Z taką kwalifikacją łączy się kwestia stosowania , Konstytucji Biznesu” w działalności rolniczej. Autor stwierdza, że nowa regulacja prawna w sposób kompleksowy reguluje zagadnienia w zakresie podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej oraz służy przedsiębiorcom poprzez wprowadzone instrumenty prawne wsparcia rozwoju działalności gospodarczej. Definicja przedsiębiorcy zawarta w Pr.przeds. ma walor bardziej ogólny, uniwersalny. Stwierdza on, że w pewnych przypadkach ustawodawca rozszerza pojęcie działalności wytwórczej w rolnictwie na sprzedaż w pewnym stopniu przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych, które uprzednio sam wytworzył. Dostrzega klasyfikację podmiotów prowadzących działalność wytwórczą w rolnictwie z uwagi na jej rozmiar oraz przedmiotowy charakter wyłączeń w zakresie takiej działalności.