Szacunki mnożników fiskalnego, inwestycyjnego i eksportowego w gospodarce Polski w latach 2005–2020 - Derkacz, Arkadiusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Mechanizm mnożników wydatków autonomicznych we współczesnej ekonomii jest jednym z ważniejszych zagadnień. Przyczyną tego jest fakt, iż ujawnia on o ile zmienia się PKB na skutek zmian wydatków autonomicznych. W tym kontekście głównym celem pracy jest próba rewizji metody szacowania mnożników fiskalnego, inwestycyjnego i eksportowego. Ponadto autor podjął próbę oszacowania mnożników wydatków autonomicznych dla polskiej gospodarki w okresie 2005–2020 roku. Dla realizacji celu autor wykorzystuje klasyczną metodę bazującą na teorii łącznego popytu. Ponadto przyjęto podstawowe założenia ekonomicznego modelu keynesowskiego. Główną przyczyną powstania tej pracy jest częste twierdzenie o trudności szacowania poziomów importochłonności zgodnie z przyjętą koncepcją łącznego popytu. Dlatego autor podjął próbę przedstawienia nowej koncepcji podziału importu. To pozwoliło na kalkulację mnożników wydatków autonomicznych w krótkim okresie. Na podstawie opisanej metody autor dokonał szczegółowych szacunków mnożników fiskalnego, inwestycyjnego i eksportowego dla Polski w analizowanych okresie. Okazało się, że zaproponowana metoda podziału importu pozwala na oszacowanie mnożników wydatków autonomicznych w krótkim okresie. Dzięki temu udało się uzyskać obraz zmian wartości mnożników w cyklach kwartalnych. Na tej podstawie wyciągnięto wniosek, iż wydatki rządowe i eksport są tymi wydatkami autonomicznymi, które w polskiej gospodarce najsilniej oddziałują na zmiany PKB w krótkim okresie.