W kwestii zasadności uregulowania katalogu stron postępowania w przedmiocie odszkodowania za niesłuszne pozbawienie wolności - Jasiński, Wojciech (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Celem artykułu jest krytyczna analiza wprowadzanej ustawą z 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania karnego oraz niektórych innych ustaw regulacji określającej strony postępowania w przedmiocie odszkodowania za niesłuszne skazanie, tymczasowe aresztowanie i zatrzymanie. Autor, odwołując się do dotychczasowego dorobku doktryny i orzecznictwa, omawia potrzebę unormowania wprost katalogu stron postępowania odszkodowawczego, właściwego umiejscowienia wprowadzonych przepisów oraz ich zasadności z perspektywy modelowego ukształtowania postępowania w przedmiocie odszkodowania za niesłuszne pozbawienie wolności. W konkluzji wskazano, że zarówno uregulowanie problematyki stron, jak i podmiotów reprezentujących Skarb Państwa zasługuje na aprobatę. Wprowadzone unormowania wymagają jednak dwóch korekt. Dotyczą one określenia statusu procesowego prokuratora oraz ujednolicenia terminologii odnoszącej się do strony czynnej postępowania.