Podmiotowość komitetu obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej w gminie - Rozczyński, Beniamin; Misiejko, Adrian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Nowelizacja ustaw samorządowych z 2018 r. wprowadziła do systemu prawnego instytucję komitetów obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej, ściśle związanych z wykonywaniem uprawnień przyznanych mieszkańcom. Przepisy nie określają wprost charakteru prawnego tych tworów. Dzięki analizie przepisów ustalono, że komitety można uznać za specyficzne podmioty prawa administracyjnego o ograniczonym zakresie działania. Nie dysponują natomiast podmiotowością w rozumieniu prawa cywilnego.