Legitymizacja podatku od gier – kierunki poszukiwań teoretycznej koncepcji - Duda-Hyz, Michalina (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Celem artykułu jest identyfikacja teorii ekonomicznych, w świetle których upatruje się uzasadnienia podatków od gier hazardowych przyjmujących postać selektywnych podatków obrotowych oraz konfrontacja założeń tych teorii ze specyfiką zjawiska, jakim jest hazard. W kolejnych częściach opracowania wskazano argumenty przemawiające za dodatkowym opodatkowaniem działalności polegającej na świadczeniu usług hazardowych, wynikające z teorii optymalnego opodatkowania, teorii korekcyjnego podatku ekologicznego oraz teorii ekonomii behawioralnej. Wskazano również główne kontrowersje i problemy aplikacyjne, jakie w kontekście specyfiki zjawiska hazardu i podatków od gier rodzą powyższe teorie.