Regionalne zróżnicowanie potencjału przetwórstwa przemysłowego w Polsce w kontekście postulatu reindustrializacji - Ulbrych, Marta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Znaczenie przetwórstwa przemysłowego w gospodarce zależy obecnie od jego międzynarodowej konkurencyjności i aktywności innowacyjnej, która umożliwia unowocześnienie struktury rzeczowej produkcji i poprawę pozycji w globalnych łańcuchach wartości. Konieczność intensyfikacji działań w kierunku poprawy poziomu zaawansowania technicznego polskiego przetwórstwa przemysłowego to zagadnienie regularnie pojawiające się w literaturze i praktyce gospodarczej. Potrzeba wzrostu zdolności polskiego przemysłu do sprostania globalnej konkurencji została także podkreślona w przyjętej przez Radę Ministrów w 2017 r. Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, w której postulat reindustrializacji stanowi jeden z celów szczegółowych. Mając na uwadze te uwarunkowania oraz zróżnicowanie regionalne potencjału przemysłowego w Polsce, celem artykułu jest analiza rozmieszczenia przetwórstwa średnio i wysoko zaawansowanego technicznie w polskiej gospodarce. W opracowaniu wykorzystano metodę krytycznej analizy literatury oraz badania statystyczne. W oparciu o kwerendę literatury przedstawiono ideę terytorializacji rozwoju i rolę przetwórstwa przemysłowego we współczesnej gospodarce. W odniesieniu do diagnozy przestrzennego rozmieszczenia produkcji przemysłowej w Polsce, posłużono się analizą wartości dodanej brutto w układzie województw. Ostatnia część opracowania koncentruje się na wynikach badania empirycznego, które przeprowadzono dla wybranych działów przetwórstwa przemysłowego w zakresie zmian liczby podmiotów i poziomu zatrudnienia. Otrzymane wyniki wskazują na wzrost liczby podmiotów i stosunkowo stały poziom zatrudnienia działów zaawansowanych technicznie. Iloraz lokalizacji podkreśla koncentrację produkcji sprzedanej wysoko i średnio-wysoko zaawansowanej technicznie w województwie dolnośląskim, śląskim i podkarpackim.