The territorial impacts of JESSICA projects in municipalities: evidence from the city of Poznań - Idczak, Piotr; Mrozik, Karol (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Analiza prowadzona w niniejszym artykule miała na celu wykazanie, w jakim stopniu projekty JESSICA przyczynią się do poprawy spójności terytorialnej obszarów miejskich. W badaniu wykorzystano nieco zmodyfikowaną metodę TARGET_TIA stosowaną do oceny oddziaływania terytorialnego projektów. Badaniu poddano projekty JESSICA zrealizowane w Poznaniu. Wyniki wskazują, że w przypadku wszystkich projektów można dostrzec pozytywne efekty terytorialne, jednak ich oddziaływanie jest znacznie zróżnicowane. Projekty, które były najlepiej dopasowane do specyficznych potrzeb poszczególnych obszarów miejskich, w największym stopniu wypływają na poprawę spójności terytorialnej miasta. Wniosek ten pozwala twierdzić, że owo dopasowanie projektów powinno stanowić wyższy priorytet w procesie przyznawania pożyczki JESSICA.