Molestowanie seksualne i jego koszty finansowe dla gospodarki - Kalinowska-Sufinowicz, Baha (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Głównym celem artykułu jest próba rozważenia molestowania seksualnego jako złożonego i interdyscyplinarnego zjawiska występującego na rynku pracy w sferze pracy i płacy w ujęciu ekonomicznym. Zakres przestrzenny badań obejmuje Polskę z odniesieniem do Chin, Wielkiej Brytanii, Szwecji i USA. Zakres czasowy prowadzonych rozważań odnosi się do lat 2007–2018. Hipoteza przyjęta w opracowaniu brzmi następująco: molestowanie seksualne w miejscu pracy przyczynia się do powstawania mierzalnych kosztów o charakterze finansowym, których ograniczenie mogłoby realnie przyczynić się do osiągania wyższego poziomu produktu krajowego brutto. W artykule w pierwszej kolejności przedstawiono istotę i formy molestowania seksualnego oraz wpływu tego zjawiska na możliwość występowania innych rodzajów dyskryminacji ekonomicznej. Następnie dokonano analizy dostępnych wyników badań na temat zakresu, skutków ekonomicznych i determinant rozważanego zjawiska w Polsce, w Chinach i USA. Następnie przedstawiono metody dedukcyjne i indukcyjne pomiaru kosztów finansowych analizowanego zjawiska w Wielkiej Brytanii, Szwecji i USA, a także podjęto próbę oszacowania kosztów finansowych molestowania seksualnego dla Polski dla 2018 r.