Kulturowe uwarunkowania zachowań proinnowacyjnych. Socjalizacja i kształtowanie kapitału społecznego w korporacjach - Klimek, Jordan (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Współczesne uwarunkowania rzeczywistości społeczno-gospodarczej są zorientowane na efektywność realizacji celów i optymalizację procesów biznesowych. Organizacje coraz częściej poszukują sposobów wytworzenia przewagi konkurencyjnej w obszarze kultury organizacji, relacji interpersonalnych, kapitału relacyjnego itp. Zastanawiające jest zatem, czy dobrze prosperujące na rynku podmioty gospodarcze, takie jak korporacje, kształtują swoich pracowników do określonych zachowań proinnowacyjnych. Na podstawie metody ilościowej, z zastosowaniem techniki wywiadu kwestionariuszowego wspieranego telefonicznie (CATI), zrealizowano badanie na reprezentatywnej próbie 1100 mikro, małych i średnich przedsiębiorstw województwa zachodniopomorskiego. Jego wyniki wskazują, że osoby z doświadczeniem zatrudnienia w korporacjach przejawiają zachowania świadczące o pomnażaniu kapitału społecznego, oparte na relacjach z podmiotami, w których byli zatrudnieni. Ponadto grupa ta wykazała się większą skłonnością do zachowań proinnowacyjnych niż pozostali. Rezultaty badań wskazują na efekt socjalizacji w korporacjach do określonego typu zachowań biznesowych. Badania stanowią także egzemplifikację koncepcji kapitału społecznego i jego konwersji do innych form.