The competitive factors of German enterprises in Poland - Śliwiński, Rafał; Śliwińska, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie badawcze, które czynniki międzynarodowej konkurencyjności niemieckich przedsiębiorstw mają największe znaczenie dla polskiego rynku, a w szerszym kontekście, które czynniki konkurencyjności przedsiębiorstw z krajów najwyżej rozwiniętych odgrywają kluczową rolę w zdobyciu rynku stosunkowo słabiej rozwiniętego kraju. Na podstawie literatury zidentyfikowano lukę badawczą wskazującą na niedobór pozycji, które wyraźnie wskazują na grupę czynników wpływających na sukces na rynku zagranicznym. Lukę wypełniają empiryczne badania jakościowe oraz wnioski dotyczące kluczowych czynników konkurencyjności i ich efektywnego połączenia. Zidentyfikowano strategie konkurencyjne i czynniki kluczowe dla ich realizacji, przedstawiając czynniki mające szczególne znaczenie dla niemieckich przedsiębiorstw na rynku międzynarodowym (Polska) przyczyniające się do osiągnięcia sukcesu rynkowego. Badania jakościowe oparte na trzynastu firmach nie są reprezentatywne, jednak czołowe niemieckie przedsiębiorstwa dostarczają cennej lekcji, jak skutecznie podbić zagraniczny rynek. Przedstawiono i omówiono kluczowe czynniki konkurencyjności, które za to odpowiadają w kontekście celów strategicznych, strategii konkurencji oraz nowoczesnych metod konkurowania. Uzyskane wyniki są bardzo przydatne w realnych sytuacjach internacjonalizacji przedsiębiorstw, w których kierownictwo ustala strategię konkurencyjną mającą prowadzić do rozwoju zagranicznego, a w konsekwencji do sukcesu rynkowego na rynku międzynarodowym. Artykuł wskazuje, na czym warto się skupić, wchodząc na rynek zagraniczny, i które czynniki mają bezpośrednie przełożenie na wzrost na rynku zagranicznym. Praca jest wynikiem badań empirycznych dotyczących konkurencyjności i dostarcza cennych informacji na temat zestawu uszeregowanych czynników konkurencji wpływających bezpośrednio na wzrost na rynku zagranicznym.