Polityka migracyjna Republiki Federalnej Niemiec - Podraza, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Efektywne zarządzanie ruchami migracyjnymi jest celem każdego państwa mierzącego się z problematyką napływu cudzoziemców. Republika Federalna Niemiec budowę swojej polityki migracyjnej rozpoczęła po zakończeniu II wojny światowej. Początkowo nastawiona była ona na rekrutację obcokrajowców z państw trzecich, aby uzupełnić braki kadrowe w sektorach zdominowanych przez nisko wykwalifikowanych pracowników. W miarę upływu czasu przechodziła ona transformację, stawiając na tzw. specjalistów. W ciągu 70 lat Niemcy stały się jedną z najsilniejszych gospodarek na świecie, która zgodnie z raportem OECD jest drugim najpopularniejszym kierunkiem docelowym dzisiejszych migracji. Niewątpliwie prawdziwym sprawdzianem dla niemieckiej polityki migracyjnej był kryzys migracyjny, zapoczątkowany Arabską Wiosną. Tylko w 2015 r. do Niemiec dotarło 1,1 mln imigrantów, a blisko połowa z nich złożyła wniosek o przyznanie azylu. Początkowa otwartość w pewnym momencie przerosła możliwości RFN. Mając na uwadze coraz większe problemy demograficzne Niemiec, obecna sytuacja może pozytywnie wpłynąć na rozwój gospodarczy tego państwa, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę dotychczasową skuteczną politykę integracyjną. Czy tak się stanie, zależy przede wszystkim od dalszych decyzji niemieckich władz w tym zakresie.