Problematyczne przepisy przejściowe w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych (hipotetyczny a faktyczny obszar oddziaływania) - Jędrzejczak, Maria (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
W artykule przedstawiono problematykę przepisów przejściowych ustanowionych w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. W szczególności uwaga została skupiona na grupie przepisów przejściowych dotyczących aktów planistycznych gminy. Podstawowym zagadnieniem badawczym było ustalenie możliwości wydania decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji mieszkaniowej w sytuacji, gdy planowana inwestycja hipotetycznie mogłaby się znaleźć w strefie oddziaływania elektrowni wiatrowej, której budowę przewiduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Rozważania zostały przeprowadzone na tle wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 8 października 2020 r., II SA/Po 598/20.