Prawo Unii Europejskiej w polskich czasopismach prawniczych (kilka obserwacji) - Biernat, Stanisław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Wzrost zainteresowania prawem unijnym (wcześniej wspólnotowym) w polskich czasopismach prawniczych następował od czasu zmian ustrojowych w 1989 r., kiedy formalny udział Polski w procesach integracji europejskiej stał się w ogóle możliwy. Mało jest obecnie czasopism poświęconych wyłącznie lub w przeważającej mierze problematyce prawa unijnego. Ukazuje się natomiast wiele czasopism publikujących artykuły z różnych dziedzin prawa, w tym również z zakresu prawa unijnego. Przeważają w nich publikacje w języku polskim, ale coraz więcej jest czasopism publikowanych w języku angielskim, albo poszczególnych numerów czasopism, czy wreszcie poszczególnych artykułów. Krąg autorów jest zróżnicowany. Obejmuje zarówno osoby specjalizujące się w prawie unijnym, jak i autorów zajmujących się różnymi dziedzinami prawa prawa polskiego analizowanymi w ścisłym powiązaniu powiązaniu z prawem unijnym. Przedmiotem artykułów są zagadnienia ustrojowego prawa unijnego, ale także rozmaite aspekty prawa materialnego. Szeroko analizowane jest również orzecznictwo TSUE. Wyraźny jest wpływ publikacji w czasopismach na lepsze zrozumienie prawa unijnego w procesie stanowienia oraz stosowania prawa w Polsce.