Poznańska nauka prawa międzynarodowego na łamach „Ruchu Prawniczego, Ekonomicznego i Socjologicznego” - Kwiatkowski, Paweł (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Przedmiotem artykułu jest przegląd prac prawników internacjonalistów z poznańskiej Katedry Prawa Międzynarodowego, wybranych spośród tekstów, które ukazały się na łamach „Ruchu Prawniczego, Ekonomicznego i Socjologicznego”. Przegląd ten uwzględnia tematykę reprezentatywną dla głównych kierunków badań, prowadzonych przez trzy pokolenia twórców poznańskiej nauki prawa międzynarodowego: Bohdana Winiarskiego, Alfonsa Klafkowskiego, Krzysztofa Skubiszewskiego, Bolesława Wiewiórę, Jana Sandorskiego, Jerzego Tyranowskiego, Annę Michalską oraz Tadeusza Gadkowskiego i obejmuje prace poświęcone studiom nad relacją pomiędzy prawem międzynarodowym a prawem krajowym, źródłami prawa międzynarodowego, międzynarodowym prawem wodnych szlaków komunikacyjnych, międzynarodowym prawem konfliktów zbrojonych i odpowiedzialnością międzynarodową, prawem organizacji międzynarodowych, międzynarodową ochroną praw człowieka, terytorium i uznaniem w prawie międzynarodowym oraz prawem atomowym.