RPEiS – interdyscyplinarne długie trwanie, dokonania i wyzwania - Mączyńska, Elżbieta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Tekst ma charakter okolicznościowy. Został przygotowany z okazji 100-lecia powstania czasopisma „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny” (RPEiS). We współczesnym, wysoce turbulentnym świecie, świecie narastającej niepewności co do przyszłych kierunków przemian, w świecie nasilającego się Talebowskiego syndromu czarnego łabędzia, długie trwanie można uznać za sukces sam w sobie. Wiele wskazuje, że źródłem tego sukcesu jest interdyscyplinarny charakter RPEiS i wysoka merytoryczna jakość oraz holizm publikowanych w tym czasopiśmie tekstów. Mają one wymiar naukowo-badawczy, popularyzatorski, edukacyjny i ekspercko-konsultacyjny. Tworzy to korzystne podłoże dla rozwoju relatywnie nowego nurtu badawczego, jakim jest ekonomiczna analiza prawa. Jest to istotne tym bardziej, że ten obszar dociekań naukowo-badawczych nie doczekał się jeszcze należytego miejsca w polskiej rzeczywistości.